Dieper wortelen

We wonen in een prachtig stroomgebied. Maar het leven wordt er bedreigd door droogte, vervuiling en verlies van levende bodems en biodiversiteit. Onze plek en ook de wereld om ons heen hebben te maken met verwoesting, desintegratie en wanhoopWij zien het opnieuw opbouwen van affectieve relaties als basis voor de zorg voor de omgeving en voor elkaar. We verbinden culturen en economieën met onze plek en nemen de principes van agroecologie als uitgangspunt. Daarmee bieden we samen antwoorden op water-, biodiversiteits- en klimaatvraagstukken, en ook op onze economische en culturele uitdagingen. Zo wortelen we dieper in het gebied waar we wonen. 

Samenstromen
Zo’n 150 mensen uit het Stroomgebied zijn actief betrokken bij dit proces. Dit zijn mensen met diverse achtergronden, jong en oud en met wortels in allerlei windstreken. In 2023 en 2024 kwamen deze mensen verschillende keren bij elkaar. We deelden verhalen uit ons stroomgebied om een beeld te krijgen van de kwaliteiten en potenties van het gebied. We gingen ver terug in de geschiedenis om vervolgens ver vooruit te kijken, van pioniers te horen en intenties te zetten voor de toekomst. We stelden een actieplan op met zes actielijnen. Als inwoners pakken we zo onze rol terug als collectieve hoeders van onze plek. 

Actielijnen
Wij zetten ons samen in voor de volgende acties:

  1. Versterken van agroecologische productie van voedsel en grondstoffen in de bioregio om zo veerkrachtiger en autonomer te worden als bioregio, zodat huidige en toekomstige generaties beter bestand zijn tegen schokken en stress.
  2. Opzetten van een regionale verwerkingscoöperatie om de samenwerking te versterken en waarde te creëren in en voor het stroomgebied.
  3. Creëren van een bioregionaal fonds om de waarde die in het stroomgebied wordt geproduceerd, te behouden voor de regio. Bijvoorbeeld door land op te kopen en onder de commons te brengen om dit veilig te stellen voor agroecologische (voedsel)productie die bijdraagt aan biodiversiteit boven en onder de bodem, waterberging en klimaatadaptatie.
  4. Het bevorderen van een cultuur van zorg om nieuwe praktijken in te bedden, om de kracht van de verschillende culturen van onze plek samen te brengen en om onze verbeelding te vergroten over hoe we onze rol als hoeders van onze plek kunnen terugpakken. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van artistieke expressie, verhalen vertellen, eten delen, ambachtelijk werk, ceremonies en festivals.
  5. Het stimuleren van natuureducatie om het leven op onze plek weer te kunnen begrijpen en om bestaande initiatieven voor bijvoorbeeld ecoliteracy meer te gronden in het begrip van onze plaats (waar we zijn) en onze rol als mens (wie we zijn).
  6. Regelmatige ontmoeting en uitwisseling om deelnemers verbonden te houden, om samen te leren, om de vele activiteiten in ons stroomgebied te delen, om onze beweging te bouwen en om samen ons verhaal te blijven ontwikkelen.

.